Secesní šach

O posledním červnovém víkendu ožívá umění nejen v Karlových Varech na tradičním filmovém festivalu, ale i v pražském Obecním domě na obdobně tradičním šachovém festivalu ČEZ Chess Trophy, jehož první ročník se konal v roce 2005. V posledních letech pořádá Pražská šachová společnost tento šachový svátek v nejkrásnějším secesním paláci světa, jehož sály jsou tak nádherné, že stojí za prohlídku, i když v nich není žádný program. A co teprve když je…

„Ne každý umělec je šachistou, ale každý šachista je umělcem,“ říkával světoznámý umělec Marcel Duchamp, když se ho ptali, proč pověsil umění na hřebík a začal se věnovat výhradně šachu. Šachista komponuje obrazy na šachovnici. Na desce o 64 polích tvoří příběh, který je občas napínavější a víc strhující než nejlepší hollywoodské thrillery.

Velmistry, kteří takové umělecké partie umějí sehrát, jsou bezesporu nejlepší šachisté České republiky a Izraele David Navara a Boris Gelfand. Společně s Thai Dai Van Nguynem a Maximem Rodshteinem sehrají zápasy jak v klasickém, tak v Bronsteinově náhodném šachu.

Zápas českých a izraelských velmistrů můžete přijít sledovat do Obecního domu v sobotu a neděli 29. a 30. června. Vstupenky lze rezervovat e-mailem na prazska.sachova@gmail.com, kde si můžete rovněž zakoupit místo do simultánky s vyzyvatelem mistra světa Borisem Gelfandem. Simultánka se uskuteční v Grégrově sále Obecního domu, kde bylo založeno Československo. A vzhledem k tomu, že se bude hrát v poslední den školního roku v pátek 28. června od 15 hodin, může to být i krásný dárek pro děti za vysvědčení.

 

PAVEL MATOCHA

Zdroj LN

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*