Šťastná třináctka

Dlouhodobě nejlepší český šachista David Navara vyhrál minulý týden mistrovství republiky v Ostravě a získal již třináctý titul mistra ČR. Mezi ženami triumfovala Julia Movsesjanová.

Velmistr Navara zvítězil s velkým náskokem, přestože ve třetím kole překvapivě prohrál s mladičkým Richardem Stalmachem. Jenže pak česká jednička všem ukázala, zač je toho loket – zbývajících šest kol Navara vyhrál a v celkovém součtu měl 1,5 bodu náskok právě před Stalmachem. Bronz vybojoval největší talent českého šachu, teprve čtrnáctiletý Václav Finěk.

Navarovu dominanci demonstruje nejen počet domácích titulů, ale i statistika jeho partií na českých přeborech za posledních dvacet let. Od roku 2004, kde se stal poprvé mistrem ČR, sehrál Navara na mistrovstvích ČR 118 partií, z nichž prohrál jen dvě! Ze zbylých 116 jich 79 vyhrál a 37 remizoval.

Jeho šachové umění bude ke zhlédnutí poslední červnový víkend v nádherných secesních sálech Obecního domu v Praze, kde po boku s Thai Dai Van Nguyenem v rámci festivalu ČEZ Chess Trophy 2024 sehraje zápas s izraelskými velmistry Borisem Gelfandem a Maxem Rodshteinem.

O secesním pražském svátku více až příští týden. Dnes je třeba upozornit na jinou šachovou akci – ve středu odstartovaný nový ročník Grand Chess Tour. Sérii turnajů, jichž se účastní kompletní světová špička, zahájil rapidový turnaj a o víkendu na něj naváže turnaj v bleskovém šachu. Sestava ve Varšavě je elitní, v rychlém šachu bojují o body do Grand Chess Tour 2024 i světová jednička Magnus Carlsen či čerstvý vítěz turnaje kandidátů Dommarádža Gukeš.

PAVEL MATOCHA

Zdroj LN

Náhledový obr. foto autor

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*