V pozicích starých mistrů

Nový formát šachového zápolení vyzkoušeli na hvězdně obsazeném turnaji Casablanca Chess o uplynulém víkendu. Do Maroka pozvali světovou jedničku Magnuse Carlsena, jeho předchůdce na světovém trůnu Višvanáthana Ananda, dalšího hráče první světové desítky a nejúspěšnějšího šachového streamera Hikarua Nakamuru a nejlepšího hráče Afriky Bassema Amina, aby rozehráli pozice z partií bývalých mistrů světa.

Velmistři nezačínali své partie v klasické úvodní šachové pozici, ale v pořadateli vybraných pozicích ze slavných partií dvacátého století. Hráči tak soupeřili v pozicích z partií Kasparov vs. Karpov, Smyslov vs. Botvinnik či Aljechin vs. Euwe. Vybrány byly samozřejmě jen takové pozice, které počítače hodnotily jako zcela vyrovnané.

Turnaj po napínavých bojích skončil podle ratingových předpokladů – s bodovým náskokem zvítězil Carlsen, který neprohrál jedinou z šesti partií. O druhé místo bojovali Nakamura s Anandem a nakonec se o půl bodu radoval mladší z nich. Egyptský velmistr Amin na své soupeře v nádherném marockém paláci přece jen nestačil a se dvěma remízami a čtyřmi prohrami skončil poslední.

Zároveň s Casablanca Chess probíhal ve Spojených arabských emirátech silně obsazený a již tradiční turnaj Sharjah Masters. V hlavním turnaji bojovalo více než osmdesát velmistrů a mezi nimi byl i český reprezentant Thai Dai Van Nguyen, který v těžké konkurenci uhrál velmi dobré osmnácté místo, když ho pouhý půlbod dělil od sdílené páté příčky. Vítězství ze Sharjah Masters si odváží teprve sedmnáctiletý íránský velmistr Bardija Danešvar.

PAVEL MATOCHA

Zdroj LN

úvodní foto: Carlsen a Nakamura (vpravo) byli nejlepší i v Maroku FOTO ARCHIV AUTORA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*