Kramnikovy kontroverze

Bývalý mistr světa Vladimir Kramnik patří v šachovém světě mezi nepřehlédnutelné postavy, a to nejen kvůli své výšce. Před vylíčením jeho kontroverzí musím předeslat, že v osobní i profesní rovině to byl – a věřím, že i nadále je – slušný a kultivovaný člověk. Když jsem v roce 2008 pořádal jeho pražský zápas s Davidem Navarou, měl jsem hodně příležitostí s ním diskutovat i řešit drobné problémy. A ať už šlo o domlouvání podmínek zápasu, politicky laděný rozhovor do médií, povídání u piva ve sportbaru či rozebírání šachových partií, vždy jednal mile a gentlemansky.

Kramnik se stal mistrem světa v roce 2000, když v titulovém zápase porazil Garriho Kasparova. Stal se nezpochybnitelným mistrem světa, byť zpochybňována byla cesta, kterou se k zápasu o mistra světa dostal. Právo vyzvat Kasparova na titulový duel si totiž vybojoval Alexej Širov, jenže na zápas Širova s Kasparovem se nenašel sponzor, a když se našel sponzor na zápas Kramnika s Kasparovem, tak se na Širovovo vybojované právo zapomnělo.

V zápase s Veselinem Topalovem, kde Kramnik titul obhajoval, vyvolal jeho vyzyvatel skandál, když mistra světa obvinil z podvádění. Prý chodí často na toaletu a tam dostává nápovědu. Toaleta byla podrobena opakované kontrole, nic podezřelého se nenašlo. V tomto byl Kramnik podle všeho nevinně a obviněn křivě.

Kariéru profesionálního šachisty ukončil před pěti lety, nyní hraje již jen bleskové partie a věnuje se „odhalování podvodníků“ v internetovém šachu. Na sociálních sítích zveřejňuje různé statistiky, které podle něho minimálně vyvolávají podezření, že někdo podváděl. Jenže statistiky, že někdo hrál v daném internetovém turnaji mnohem lépe, než by odpovídalo jeho ratingu, nebo že v časové tísni hrál příliš přesně s minimem chyb, mají mnoho slabých míst a nic nedokazují. Nedávno takto ukázal dokonce i na Davida Navaru, jednoho z nejférovějších šachistů vůbec. Nejlepší český šachista proto podal na Kramnika stížnost k Mezinárodní šachové federaci (FIDE).

 

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*