Miliony dolarů v sázce. Poker inspiruje šachy

Napětí v pokeru je dáno především výší finančních sázek, hrát ho o sirky nedává smysl. Šachy jsou jiná disciplína, ty jsou krásné a napínavé samy o sobě, ale proč ten adrenalin ještě nezvýšit vysokými sázkami?

Zřejmě taková úvaha stála za rozhodnutím německého šachového organizátora Wadima Rosensteina uspořádat 21. listopadu v Düsseldorfu šachový rapid turnaj na principu pokerových. Tedy nikoli že organizátor bude zajišťovat cenový fond, ale peníze ve formě vkladu do turnaje vloží pozvaní velmistři a z nich budou ceny pro vítěze i výdělek organizátora. Může něco takového fungovat, jsou velmistři ochotni jít do takového rizika? Nyní se zdá, že ano. Čtveřice hráčů světové špičky (Fabiano Caruana, Jan Nepomňaščij, Nodirbek Abdusattorov a Hans Niemann), která Rosensteinovi na jeho nápad kývla, již potvrdila, že peníze mají zajištěny. A bude to vklad nemalý – milion dolarů! Každý z velmistrů tedy riskuje milion s nadějí, že skončí první nebo druhý a vydělá.

Vítěz listopadového rapid turnaje si odnese 2 miliony dolarů a druhý 1,5 milionu, ale třetí dostane jen 400 tisíc, a většinu svých peněz tedy prodělá, a poslední odejde zcela s prázdnou. Jenže kdo neriskuje, nepije šampaňské!

V Düsseldorfu půjde nejen o zábavu a hodně peněz, ale také o ověření celého konceptu, že se šachy dají hrát o velké sázky. V šachových kavárnách se již dávno blicalo o peníze, ale to byly drobné. Velké peníze či opakované sázky jsou něco jiného. Zatímco v pokeru se hráči mohou spoléhat na štěstí a konejšit se po prohře, že s rozdáním nových karet se na ně štěstěna usměje a dobrá karta jim přijde, v šachu je to něco jiného. Tam hráči dobře cítí, že prohráli proto, že soupeř je prostě lepší šachista. Možná to zkusí ještě podruhé a potřetí, ale aby prohráli dům s nadějí, že po dvacáté páté již přece musí vyhrát, to není moc pravděpodobné.

Výjimkou však mohou být uzavřené turnaje ratingově podobně silných soupeřů, jako chystá Wadim Rosenstein.

 

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*