Šachy Dua Fosil

Šachy jsou krásné a jsou uměleckým dílem ve své abstraktní i konkrétní podobě. V této rubrice obvykle ukazujeme krásu šachových pozic či celé partie, ale občas zmíníme i umělecké šachové soupravy nebo výtvarné umění s šachovými motivy.

A právě dnes, kdy simultánkou velmistra Borise Gelfanda začíná v Obecním domě v Praze další ročník tradičního šachového festivalu ČEZ Chess Trophy, je čas na takovou výjimku. Na festivalu si totiž budete moci nejen koupit mimořádnou obrazovou publikaci Chess in Art, která mapuje vývoj výtvarného umění s šachovou tematikou od 12. do konce 19. století, ale také zhlédnout výstavu deseti obrazů královskou hrou inspirovaných. Autory vystavených pláten je Duo Fosil, jak si říkají bratři Tomáš a Aleš Novákovi, a na výstavě v Palackého sále Obecního domu si jejich obrazy můžete i koupit.

Duo Fosil si užívá nezávislosti a tvorby pro radost. Bratři Novákovi nečerpají na svou práci žádné granty a vzhledem k jejich věku se jich už netýkají ani studijní pobyty a výměnné stáže, ani ceny kritiků a soutěže pro mladé do 35 let. Základním objektem vystavených pláten jsou samozřejmě šachy, ale také myšlenka, že i šachista se musí občerstvit.

Zítra a pozítří od 15 hodin se můžete do Obecního domu přijít podívat také na zápas nejlepších českých a izraelských šachistů. David Navara, Thai Dai Van Nguyen, Boris Gelfand a Maxim Rodshtein sehrají zápasy jak v klasickém rapid šachu, tak v Bronsteinově šachu. Partie budou pro diváky komentovat velmistr Sergej Movsesjan a mistr Lukáš Vlasák, a pokud to máte do Prahy daleko, můžete sledovat jejich přímý přenos na kanálu ČT Sport plus.

PAVEL MATOCHA

Zdroj LN

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*