Bronštejnovy šachy

Izraelští velmistři Gelfand a Rodshtein porazili české reprezentanty Navaru s Nguyenem (oba ve středu v bílých košilích) 9,5 : 6,5 

FOTO M. LIVSHITZ

Chcete si zkusit šachy, kde zcela obejdete teorii zahájení, a oba soupeři tak musejí myslet od prvního tahu? Vyzkoušejte Bronštejnovy šachy, v angličtině někdy též nazývané „placement chess“.

V základním postavení jsou jen pěšci na 2. a 7. řadě a figury na 1. a 8. řadu si hráči na šachovnici postupně nasazují. Nejprve bílý jako svůj 1. tah umístí krále, pak černý krále. Druhý tah je nasazení dámy, pak věží, střelců a jezdců. Jediným pravidlem je, že střelci musejí být různobarevní (nemůžete si postavit oba své střelce na bílé pole), a že pokud chcete mít možnost dělat rošádu, musíte krále postavit na e sloupec a alespoň jednu věž do rohu. Během prvních osmi tahů si oba hráči rozmístí své figury a od 9. tahu začínají hrát podle pravidel běžného šachu.

Na šachovém festivalu ČEZ CHESS TROPHY 2024, na kterém v Obecním domě v Praze porazil Izrael naši reprezentaci 9,5 : 6,5, odehráli velmistři David Navara, Thai Dai Van Nguyen, Boris Gelfand a Maxim Rodshtein v Bronštejnově šachu osm partií. Připomněli tak výročí 100 let od narození geniálního šachisty židovské národnosti Davida Bronštejna, který tuto formu šachu vymyslel.

Jak si figurky rozmísťovali nejlepší šachisté ČR a Izraele? Krále bez výjimky dávali na b nebo g sloupec a s výjimkou Davida Navary volili všichni ostatní vždy symetrické umístění králů. Velmistr Navara černými šel naopak cestou králů na opačných křídlech, z čehož okamžitě vyvěraly ostré a divoké partie. Střelce nasazovali velmistři ve většině případů na nejdelší diagonály, tedy do rohu šachovnice, věže naopak na centrální sloupce nebo proti soupeřovu králi.

PAVEL MATOCHA

Zdroj LN

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*