Tři Karlové

Pařížská olympiáda, která nám šachistům připomínala 100 let od první neoficiální šachové olympiády, o víkendu skončila a ta šachová začne již příští měsíc v Budapešti.

Československé družstvo ve složení Karel Hromádka, Karel Vaněk, Karel Skalička a Jan Schulz vyhrálo Pohár národů v Paříži v roce 1924. Tři Karlové hráli tehdy jako králové a čtvrtého Karla jsme měli ještě v záloze. Karel Opočenský na stejném místě o rok později vybojoval třetí místo na silně obsazeném mezinárodním klání (turnaj v Paříži 1925 vyhrál Aljechin před Tartakowerem). Paříž ve dvacátých letech 20. století byla nejen centrem umění, ale i šachu.

Umělecký přínos Francie si hodnotit netroufám, ale šachově význam země galského kohouta postupně klesal. Od té první neoficiální Francie již nikdy nepořádala šachovou olympiádu, významné mezinárodní turnaje v Paříži již také dávno opustily turnajové kalendáře a nejlepší francouzský šachista je nyní až na padesáté příčce světového žebříčku.

Slavná pařížská šachová kavárna La Régence, která v 18. a 19. století bývala šachovou mekkou, sice stále ještě funguje, ale partie mistrů 64 polí v ní již sledovat nemůžete. Tu dávnou šachovou slávu dnes připomínají jen vystavené velké šachové figury.

Pojďme ale k blížící se šachové olympiádě. Ta vypukne 10. září v Budapešti a bude hostit téměř 200 národních šachových reprezentací, tedy téměř 2000 šachistů z celého světa. Českou republiku budou reprezentovat David Navara, Thai Dai Van Nguyen, Štěpán Žilka, Jan Krejčí a Jan Vykouk a mezi ženami Julia Movsesjanová, Natálie Kaňáková, Tereza Rodshteinová, Kristýna Novosadová a Martina Kořenová.

Nejvýše nasazenými týmy budou v Maďarsku reprezentace USA, Indie a Číny, které budou také hlavními medailovými favority. Česká mužská reprezentace uzavírá na startovní listině druhou desítku a podle reprezentačního kapitána Petra Boleslava je naším cílem umístění v první desítce.

PAVEL MATOCHA

Zdroj LN

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*